Ettersøk under jakta 2011!            Sigbjørn 29.12.2011

 

Jakta er over og det er på tide å oppsummere ettersøkene vi gikk.

I år har det vært spesielt mange ettersøk som har vært uten funn av bloddråpe på skuddplass eller langs fluktretning. Noe av årsaken har vært at kulen har sneiet trær, lyng/gress og feil på våpen. Dårlige skudd er selvsagt også en årsak.  Vi er med i en interkommunal ettersøksring som har vært aktiv siden midten på 90-tallet. Ettersøksringen har godt ord på seg, og de fleste hjortevalda har avtaler med ringen. Jeg tror derfor at flere og flere jegere er blitt flinkere og kontakte ettersøksringen om de finner blod eller ikke.

 

I tilfeller hvor hundefører er usikker på sin egen hund under ettersøksardeid, gjerne en uerfaren hund, har vi i ringen mulighet til å få søket dobbeltsjekket av en annen hund. Fly har godt over 100 ettersøk på nakken, så hun er en meget erfaren ettersøkshund. Hun er meget stabil, og er til å stole på. Det er årsaken til at hun har gått som ettersøkshund nr 2, og faktisk nr 3, på flere søk i år.

 

Dette har nok resultert i at funnprosenten er litt lavere enn tidligere år, men likevel har vi funnet en del hjorter. Her kommer bilder av del av de vi har funnet død eller avlivet på ettersøk under jakta i 2011:

 

Spissbukk avlivet etter ca 4500 m

 

Kolle funnet død etter ca 300 m

 

Kolle funnet død etter ca 100 m

 

Kalv avlivet etter ca 150 m

 

Spissbukk avlivet etter ca 450 m

 

Bukk funnet død etter ca 400 m

 

Kolle funnet død etter 50 m

 

Bukk funnet død etter ca 400 m

 

Kolle avlivet etter 250 m

 

Jeg beklager dersom noen finner bildene ubehagelige. Vår oppgave er å finne og evt gjøre slutt på lidelsene til dyrene. Husk at flere av dyrene ovenfor har lidd mindre enn om de skulle avlives på et slakteri.

Det var en kort oppsummering for våre ettersøk 2011, og vi satser på å være forberedt til 2012 også.

 

Sigbjørn


.