Yess ble godkjent ettersøkshund i helga!!!            Sigbjørn 14.11.2011

 

Yess og søskene i kull B ble 9 måneder den 4. november. Dermed er de gamle nok til å delta på prøver. Yess og jeg har trent blodspor forholdesvis jevnlig i hele sommer. Selv om hun forsatt er noe varierende, har hun virkelig våknet i høst. Hun løser som regel oppgavene, og kommer som regel til sporslutt uten hjelp. Hun er en kvikkere type enn sin mor, Fly, og det kan virke noe mer uryddig i taparbeidet enda. Men på sporet er hun lettlest og rolig. Hun har en stor motor og søkslyst, så hun gir seg ikke.

 

Jeg hadde egentlig tenkt å vente til våren med godkjenning, men valgte å melde opp til prøve da vi fikk bra med mengdetrening i høst. Søndag 6. november reiste vi til Helga-Mari Tessem for å bli bedømt. Det hadde regnet mye om natten, og Yess bruker å slite mer i slike forhold. Uansett, været kan vi ikke gjøre noe med. Yess startet og det gikk forholdsvis bra i starten.


Foto: Helga-Mari Tessem

 

Etter en stund merket jeg at nå var vi ikke på sporet. Litt merkelig for jeg ventet at Yess ville søke tilbake, men det gjorde hun ikke. Jeg valgte derfor å ta henne tilbake, hvor jeg mente at hun var på sporet. Da tok hun opp sporet igjen. Herfra gikk det rimelig til vi kom tid det som viste seg å være vinkel med avhopp. Da måtte Yess ta seg en runde, men vi fant ut av det også. Vi kom omsider til sporslutt. Det var langt fra "på skinner" spor, men Yess fikk vist at hun jobber uten å gi opp.

Vi fikk en 1. premie og bra kritikk. Første del av godkjenningen var i boks. Les hva dommer Helga-Mari skiver her.

 


Foto:Helga-Mari Tessem

 

Da var det "bare" fersksporprøven igjen før vi var godkjent som ettersøksekvipasje. Det skulle vis seg at det ikke ble bare bare heller. Etter blosporprøven, testet jeg Yess på ferkspor for å se om hun var interessert. Da fulgte hun ferskspor i 10-15 min til vi kom til et plantefelt. Det var tydelig at Yess gikk på fersksporet. Vi meldte oss opp på ny prøve. Helga-Mari hadde tid å dømme oss på i går, den 13. nov.

Vi bestemte at Helga-Mari kom inn til oss, for så å gå i vårt jaktterreng. Vi gikk inn i terrenget, og fant et ferskt spor som Yess ble satt på. Yess tok vegen inn i et forferdelig tett brakekratt. Her var det rimelig umulig å spore, og det ble mye rot av det. Vi bestemte derfor å gå høyere opp i terrenget. Vi labbet oppover til sporene var mer spredt utover. Vi fant et ferskt spor og Yess ble satt på igjen. Dette var noe annet. Yess sporet sikkert og bestemt på sporet. Vi kunne se at hun fulgte sporene til en kolle og en kalv. Etter en stund kjente vi tydelig hjortelukt. Det bar bratt oppover, og etter mye stigning kom vi opp på et flatere parti. Her kjente vi sterk hjortelukt. En gang markerte Yess at vi var i nærheten. Hun begynte å "krypgå", og ga kontkt til meg med blikket. Akkuratt det samme som Fly gjør når vi nærmer oss dyr som ligger.

Men det gikk videre, nå nedover igjen. Men vi var ikke kommet så lagt nedover lia før dommer Helga-Mari stoppet oss, og gratulerte oss med godkjennelsen. Hun var godt fornøyd med sporingen til Yess. Herlig at Yess fikk vist seg bedre frem enn slik hun startet. Det var min feil, da jeg burde visst og sagt fra til dommer at inne i braken sto og lå det mye hjort.

 

Foto: Helga-Mari Tessem

 

Yess fikk hele 9. poeng på fersksporprøven. Dette er meget bra, og kritikken var solid. Les dommerens betraktninger her. Selv om Yess er nå godkjent ettersøkshund bare noen dager over 9 måneder, skal vi trene like mye fremover. Jeg er overbevist om at hvert eneste blodspor gir ballast til ettersøksarbeidet som vi tross alt trener for.

 

 

Sigbjørn

.